Tuoksuva varainhankinta saippualla ilman riskejä. 30-35% tuotto. Luokkaretki, jamboree, yhdistys, urheiluseura. Kotimaista käsityötä ja luonnolliset raaka-aineet puutarhasta.

Elsan Ekopaja 1 vuotta!

22.12.2020. 

Se oli yrityksen virallinen perustamispäivä. Onnea Tiipakka Oy ja Elsan Ekopaja!

Edellinen syksy oli sujunut vilkkaasti tuotekehittelyn parissa. Alkusyksystä sain kipinän tehdä saippuaa. Kaikki sai alkunsa siivoussaippuasta, jota aloin valmistamaaan jotta sain tehtyä pyykkipulveria Anna-tyttären herkälle iholle.

Kun sain ensimmäisen saippuan onnistumaan ja siihen liittyvän jännityksen laukeamaan, innostuin huimaa vauhtia kokeilemaan myös ihmisen pesuun sopivaa saippuaa. Luin kirjallisuutta ja kolusin satoja artikkeleja ja videoita valmiista resepteistä. Olinkin keksinyt täydellisen joululahjaidean kaikille läheisillemme. Jossain vaiheessa innostukseni huumassa kuulin takavasemmalta tyttäreni kommentin: ”Ei meillä äiti ole noin montaa sukulaista, pitäisikö sun myydä näitä saippuoita jossain myyjäisissä?” Ensimmäinen reaktioni oli hymähdys, eihän kukaan nyt saippuaa osta, eikä koronan takia mitään myyjäisiäkään järjestetä!

Minulla meni viikko ja muutama vinkki sosiaalisesta mediasta että tajusin mahdollisuuden. Yhtäkkiä autossa odottaessa tytärtä harrastuksesta, koin lämpimän ja hyvin intuitiivisen ”ahaa”-elämyksen. Ehkä se olisikin mahdollista? Ehkä tämä voisi olla se aukko joka minun kuuluu nyt täyttää? 

Alkoi keskustelut perheen kanssa ja hurja suunnitteluvaihe. Päätimme että luomme täysin oman saippuareseptin ja täysin omannäköisen konseptin. Pääasiassa olisi luonto, kauneus, värit ja helppo lähestyttävyys. Reseptistä olisi jätettävä pois palmuöljy ja eläimen ihra, jotka ovat hyvin yleisiä saippuan raaka-aineita. Palmuöljyllä on huono maine, se on yksi suurin sademetsien tuhoa aiheuttava, mutta hyvin edullinen raaka-aine. Ei siis ole ihme että sitä löytää suurimmasta osasta elintarvikkeita ja myös kosmetiikkaa. Palmuöljystä on saatavilla myös vastuullisesti kasvatettu versio, mutta eräs dokumentti paljasti siitäkin meille ikävän totuuden, joten päätimme jättää koko palmun pois. Se tietenkin mutkisti reseptin luomista huimasti, nimittäin melkein kaikissa valmiissa resepteissä käytetään palmuöljyä, sehän on paras saippuaöljy. Siitä saa kovan, vaahtoavan ja kermaisen saippuan helposti. 

Palmuöljy jätettiin pois, kovista öljyistä jäljelle jäi enää muutama. Eläimen rasvaa käytetään toisena erittäin edullisena saippuaöljynä. Se on myös hyvin perinteinen saippuarasva, moni ikääntyneempi muistelee Saippuakahvilalla kuinka äiti keitteli saippuaa sianruhon sisälmyksistä. Eläimen ihra olisi myös ekologista, sillä se syntyy elintarviketeollisuuden sivutuotteena. Olen kuitenkin kasvissyöjä ja ajatus kuolleista eläimistä saippuassani ei tuntunut mitenkään hyvältä. Tämä oli syy miksi emme valinneet eläimen ihraa saippuaamme. 

Teimme lukuisia testejä eri saippuaöljyillä, ja välillä prosessi oli tuskastuttavan hidas ja epäonnistumisia tuli lukuisia. Onneksi Pekka on tehnyt työtä tuotekehityksen puolella ja hänen ideoillaan ja osaamisellaan päästiin eteenpäin pattitilanteelta tuntuvasta hetkestä. 

Viimein pääsimme lähelle onnistumista ja testailut jatkuivat reseptimuunnosten kanssa. Meillä oli koeryhmiä ja testaamaan pääsivät myös sukulaiset joululahjojen merkeissä. Saimme onneksi riittävästi palautetta jotta pääsimme kehittämään saippuat vielä paremmiksi. 

Eräs koekaniini johdatti meidät ihanan yhteistyökumppanin äärelle. Kun kerroin hänelle vuohenmaitosaippua-ideastani, hän keksi heti että hänen veljensä kotitilalla asuu vuohia, joiden luomumaitoa varmasti saisimme käyttää. Näin lähti meille hyvin tärkeä yhteistyö käyntiin Pertunmaalaisen Porttikustan luomutilan kanssa. 

Otimme tärkeäksi asiaksi myös kotimaisten raaka-aineiden osuuden saippuoissa. Kaikki mahdollinen tultaisiin kasvattamaan itse tai hankkimaan lähituottajilta. Olemmekin laajentaneet kotipihan viljelylaatikoita ja viime kesänä kasvatimme siellä 20 kiloa porkkanaa ja runsaan sadon kehäkukkaa.

Muutama vuosi kun mennään taaksepäin ajassa päästään siihen tilanteeseen kun Marilla alkoi kanakuume. Sain tartunnan luultavasti Kilkkilän farmin kotieläinpihalta. Siellä kun tepasteli pieniä, suuria, minikokoisia, pörröisiä, jättikokoisia ja hulvattoman suloisia kanoja, monenlaista eri rotua. Kävi niin että minut piti vetää väkisin autolle, en vaan olisi halunnut jättää noita suloisia eläimiä silmistäni. Siitä asti aika ajoin aivopesin Pekkaa jotta hän olisi myötämielinen noille kotipihan kaakattajille. Vihdoin syksyllä 2020, samoihin aikoihin kun valmistin ensimmäisiä saippuoita, Pekka nousi vauhdilla sohvalta, ja sanoi: ”Rakennetaan sitten kunnon kanala, eikä oteta mitään kesäkanoja!” Siitä alkoi innostunut rakennusmateriaalien hankinta eri lähteistä, kierrätettynä etusijalla. Pekka on ensimmäiseltä ammatiltaan talonrakentaja. Kanala alkoi nousemaan takapihalle pikkuhiljaa, ja seinät sekä katto saatiin valmiiksi ennen talven tuloa. Keväällä kanakuume nousi niin valtavaksi, että pääsiäisenä 2021 meille muutti ensimmäiset silkkikanan tiput. He asustivat suuressa akvaariossa sisällä, kunnes kanala saatiin valmiiksi toukokuussa. Tiput tottuivat ihmisiin ja käsittelyyn ja ovatkin hyvin kesyjä. Kesällä kanat ja kukot viettivät työpäivää meidän kanssamme Saippukahvilassa ja saimme vielä 5 uutta tipua juhannuksena. He olivatkin suosittu hellyydenkohde Saippuakahvilan pihalla. 

Mutta raaka-aineista: Olin kehitellyt pitkään palashampoota, johon halusin kanamunan keltuiaista ja olutta. Nämä kaksi ovat vanhemmalle ikäpolvelle tuttuja hiustenhoitotuotteita. Kananmunalla kun pesee hiukset, niihin tulee tuuheutta, se johtuu keltuaisen keratiinista. Olutta käyttämällä hiukset taas saavat lisää luonnollista kiiltoa. Shampoota kokeiltiin ja siihen rakastuttiin. Nimi vaan oli ongelma: Munakalja? 

Kun keksin lisätä shampooseen vielä luonnonsilkkiä, siitä tuli huikea, se lisäsi hiuksiin aivan uudenlaista pehmeyttä ja silkkisyyttää. Se sopi erityisesti omille karheille, luonnonkiharille hiuksilleni. Silkki sitten ratkaisi myös rotuvalinnan kun pähkäilimme kanarotuja. Olin aina halunnut muutaman silkkikanan, mutta nyt tiesin että se olisi ainoa rotu mikä meille tulisi, sillä shampoon nimikin ratkesi samalla: Silkkitipun palashampoo!

Ainoa miinuspuoli tuossa silkkikanan munassa on sen harvinaisuus. Silkkikanat kun tuppaavat pitämään pitkiä munintataukoja ja alkavat hautomaan herkästi. Mutta munat ovat myös hyvin tiiviitä (eli pieniä) ja kun niitä saa, niistä kyllä saa myös Silkkitipun palashampoota. 

Silkkikana on rotuna hyvin lempeä, kukot ovat säyseitä eivätkä taistele. Meillä on nyt joulukuussa 2021 6 silkkiä, joista 3 kanaa ja 3 kukkoa. He tuntuvat nyt tulevan loistavasti toimeen keskenään, kukot joskus tanssivat piirissä mutta eivät koskaan noki toisiaan. Jokaiselle riittää oma kana ja lauma on harmoninen. Toivottavasti näin säilyykin. Kesäksi 2022 toivomme perheenlisäystä jotta Saippuakahvilan lapsilla on sylissäpideltävää. 

Kun olimme luoneet oikeanlaisia ja toimivia tuotteita tarpeeksi, olikin aika miettiä kuinka niitä saataisiin ihmisten käyttöön. Ajatus saippuan valmistuspuodista kiehtoi, olisi ihana valmistaa saippuaa samoissa tiloissa kun sitä myydään. Pieni tehtaanmyymälä perustettiin Heinolan Siltakadulle, piskuiseen liiketilaan. Sisustus oli pääasiassa tehty vanhoista kalusteista maalamalla ne mieluisin värein. Siltakadun puodilla alkoi saippuan valmistus helmikuussa 2021. Saimme heti pienen ja innokkaan asiakasjoukon. Nautimme keväästä ja kasvoimme vauhdilla. Meitä lähesti myös muutama jälleenmyyjä ja näin Elsan saippuat alkoivat valloittaa maailmaa. 

Meillä oli yksi suuri unelma: halusimme Elsan Ekopajan saippuoista suosittuja varainhankitantuotteita. Ensimmäinen varainhankintaryhmä tulikin hyvin läheltä. Anna-tyttären voimistelujoukkue alkoi keräämään varoja uusiin voimistelupukuihin. Varainhankinta Elsan Ekopajan saippuoilla näyttäytyi hyvin helpoksi ja tuottoisaksi ryhmälle. Saimme suuren avun hankintaan  saippuoita myymällä. 

Kauniit voimistelupuvut osoittautuivat myös syksyllä 2021 voittoisiksi. Luna-joukkue voitti välinesarjassa kaikkiaan 3 kultaa ja yhden hopean. 

Soap Anna siivoussaippua

Elsan Ekopajan tarina

Elsan Ekopajan tarina on syntynyt syvästä surusta ja kaipauksesta. Olemme tositarina siitä että jokaiselle perheelle ei aina käy hyvin ja kaikki eläviä […]

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *