Tuoksuva varainhankinta saippualla ilman riskejä. 30-35% tuotto. Luokkaretki, jamboree, yhdistys, urheiluseura. Kotimaista käsityötä ja luonnolliset raaka-aineet puutarhasta.

Elsan Ekopajan tarina

Elsan Ekopajan tarina on syntynyt syvästä surusta ja kaipauksesta. Olemme tositarina siitä että jokaiselle perheelle ei aina käy hyvin ja kaikki eläviä ei voi pelastaa. Silti löydämme elämästä kauneutta ja värejä. Seuraava tarina on tosi ja kaunis kertomus tyttärestämme Elsasta ja hänen kauniista elämästään. Ehkä sen luettuasi ymmärrät paremmin miksi olemme juuri tällaisia kuin olemme.

Elsalla on kaksi vanhempaa, Mari ja Pekka. Heillä on molemilla on reilusti ikää ja elettyä elämää takanaan, tosin aivan erillistä, mutta hyvin samankaltaista. Mari ja Pekka syntyivät samana vuonna, kauan kauan sitten….

Mari sai tahollaan kaksi kovin kaunista ja tervettä lasta. Pekka sai tahollaan kaksi hyvin kaunista lasta, ensimmäinen Pekan lapsista syntyi yllättäen vaikean synnynnäisen vian kanssa, joka korjattiin ja hoidettiin hyvin Lastenklinikalla. Nykyään Pekan ensimmäinen lapsi elää hyvää elämää.

Mari ja Pekka tapasivat kesällä 2017. Rakkaus heidän välilleen syntyi syvästä ymmärryksestä ja samankaltaisuudesta monissa asioissa. Oli kuin elämää olisi eletty siihen mennessä yhdessä jo jollain tietoisuuden tasolla pitkään, ja nyt tarina sai jatkua yhdessä myös fyysisesti. Rakkaus lapsiin ja perheeseen yhdisti heidät kuin liima. Suunnitelmissa ei ollut tuoda tähän maailmaan enää yhteisiä lapsia, mutta minkäs teet kun elämä alkaa. Ajatusta iäkkäänä vanhempana kypsyteltiin jonkun aikaa mutta lopputulos oli yhdessä selvä: Lapsi on tervetullut. Koko perhe odotti innoissaan pienokaisen saapumista. Joitakin merkkejä oli ettei kaikki menisi aivan helposti, mutta positiivisin mielin ja rennosti otimme raskauden ja sen myötä myös lapsen.

 

Raskaus ja Elsan odotus

Lähdimme jopa rohkeina loppuraskaudesta Kroatiaan ansaitulle matkalle työporukan kanssa. Muutaman kerran hieman jälkeenpäin kävi mielessä että onneksi Elsa pysyi kuitenkin mahassa tuon reissun ajan.

Raskautta seurattiin tiiviisti loppuajan ja synnytys käynnistettiin koska Elsan kasvu kohdussa hidastui. Elsa syntyi helposti ja lempeästi, mutta ei ollut kovin eläväinen vauva. Tunnin päästä syntymästä Elsa päätettiin siirtää vastasyntyneiden teho-osastolle lisähappea saamaan. Elsaa pidettiin sairaalassa syntymän jälkeen viikko, ja silloin alettiin myös tutkia tuota pientä sydäntä, joka näyttäytyi hieman omituisena. Mitään hälyttävää ei kuitenkaan löytynyt ja tutkimuksia jatkettiin kotoa käsin.

Elsa oli suloinen pieni tyttö. Hän oli hyvin rauhallinen ja tarkkaili ihmisiä syvänsinisillä silmillään. Hymyilemään opittuaan Elsa hymyili jokaiselle kasvolla, myös teho-osastolla. Elsa oli hyvin toivottu ja rakas lapsi. Hän aiheutti meissä kaikissa hyvin suuria rakkauden ja suojelunhalun tunteita. Ensimmäinen sydämen tutkimus tarkemmin kertoi meille sen että Elsan sydän-keuhkovika on korjattavissa, ja leikkaus tehtäisiin kun hän täyttää 2 vuotta. Säikähdimme tilanteen vakavuutta, mutta meille vakuutettiin että Elsa saisi elää kotona ja kaikki menisi hyvin. Kaksivuotiaana hän olisi tarpeeksi vahva tuohon leikkaukseen. Joulun alla Elsa sai kuitenkin ensimmäisen infektion ja joutui sairaalaan. Tuolloin hänen sydäntään ei tutkittu ja pääsimme kotiin jouluksi. Ongelmat kuitenkin jatkuivat hengityksen kanssa ja joulun jälkeen olimme jälleen sairaalassa. Vielä yksi sairaalareissu piti käydä ennenkuin lääkärit suostuivat tutkimaan sydäntä ja löydös olikin veret pysäyttävä. Tätä pientä sydäntyttöä oli hoidettu infektiopotilaana vaikka ongelma huonon hengittämisen kanssa olikin sydämessä. Kiireellisesti Elsa siirrettiin Lastensairaalan teholle, jossa tutkimukset pääsivät käyntiin. Monen kuvauksen jälkeen lääkärit päätyivät siihen että Elsalla oli äärettömän harvinainen sydänkeuhkosyndrooma, scimitarin syndrooma. Se on niin harvinainen, etteivät he olleet osanneet edes etsiä sitä oikeasta paikasta. Elsan pieni ja suuri verenkierto olivat menneet täysin sekaisin ja se oli aiheuttanut valtavan paineen Elsan keuhkovaltimoon. Pian selvisi että Elsaa aiotaan yrittää auttaa. Kaksi erillistä leikkausta voisi tuoda avun. Elsa makasi tällöin hengityskoneessa ja syvästi lääkittynä. Leikkaukset alkoivat ja ensimmäinen leikkaus sujuikin hyvin. Näytti aluksi että Elsa voisi jopa selvitä tällä eteenpäin. Päädyttiin kuitenkin tekemään toinen, avoleikkaus. Tämä leikkaus venyi iltaan saakka ja saimme myöhään kuulla, että se ei mennyt odotetusti. Elsa vietti 2 täyttä vuorokautta tehokkaimmassa tehohoidossa mitä ihmiselle voi antaa, ECMO-koneessa. Siinä hänen verenkiertonsa ja hengityksensä oli hoidettu ulkoisesti jotta sydän ei rasittuisi. Elsa palasi vielä tästäkin leikkauksesta luoksemme ja  saimme vielä kokea hänen valloittavan hymynsä ja läsnäolonsa. Jokainen hoitaja ja lääkäri koki myös tämän taivaallisen rakkauden mitä Elsasta huokui. Kaikki ystävämme lähettivät paljon energiaa ja rakkautta Elsalle. Silti tämän tähtisilmän maanpäällinen elämä tuli päätökseensä kun hän oli 4 kuukautta ja 9 päivää vanha.

Saimme hyvästellä hiljaa ja rauhassa. Pidimme sylissä rakasta lasta ensimmäisen kerran ilman sairaalan letkuja moneen viikkoon. Siitä alkoi musta kausi, jota ei halua muistaa.

Kun suru tulee lapsen menettämisen muodossa, kaikki vanha häviää ja sirpaleista joko tulee uusi ruukku tai niitä ei jaksa kerätä kasaan. Nämä kaksi vaihtoehtoa annetaan joka päivä. Surua ei voi hoputtaa tai silittää pois. Se on pakko elää.

Marin kohdalla koko työelämä meni uusiksi. Vanhaan ei enää kyennyt palaamaan. Jotain yritystä oli mutta ne kaatuivat liialliseen pahaan oloon. Vuonna 2020 Mari päätti antaa surulle periksi ja päätyi omasta tahdostaan työttömyyskortistoon. Tavoitteena oli ottaa rento asento ja lakata yrittämästä. Kun tätä tehokasta lepoa oli kulunut tarpeeksi pitkä aika, alkoivat aivot kehittää uusia ideoita. 

Nyt palataankin ajassa vielä taaksepäin muutamia vuosia. Kyseessä onkin nyt Elsan isosisko Anna. Molemmat täydellisiä prinsessoja. Anna on muuten täysin terve ja taitava tyttö, mutta hänellä on kovin herkkä iho. Annan iho on reagoinut useisiin kemikaaleihin joita löytyy mm. pyykinpesuaineista. Jo aivan vauva-aikaan kokeilin Annan vaatteille kymmeniä eri merkkejä ja lopulta löysin pyykinpesuaineen josta ei aiheutunut ihottumaa. Ongelma tuli vasta siinä vaiheessa kun tuo kyseinen pyykinpesuaine katosi kaupoista. Jouduimme taas kokeilemaan uusia merkkejä ja sopivaa ei tuntunut löytyvän. Usein juuri vaatteiden kaulusten ja hihojen kohdalta Anna iho reagoi herkimmin, nousi paukamille ja kutisi. Joskus ihottuma levisi myös kasvoihin asti. Välillä pesin pyykkiä pesupähkinöillä tai pelkällä etikalla juuri tästä syystä. 

Kokeilua

Palataan taas siihen hetkeen kun makasin sohvalla ja olin levännyt tarpeeksi. Satuin sivustolle jossa puhuttiin kemikaalittomista tavoista pestä pyykkiä. Sieltä löysin itse tehtävän pyykkipulverin ohjeen jota halusin palavasti kokeilla. Seurasin ohjeita, ostin kaupasta marseillen saippuaa, raastoin sitä ja lisäsin muutaman pulverin elintarvikehyllystä mukaan. Pakkasin pulverin kauniiseen lasipurkkiin ja markksin pihasaunaan pyykkien kanssa, vihdoinkin olin saanut pulverin joka pesee Annan pyykit ärsyttämättä ihoa. Universumi on kyllä jännä kaveri. Se järjestelee asioita välillä ärsyttävän tarkasti. Tämä lasipurkki nimittäin putosi lattialle ja tuo ensimmäinen versio pyykkipulverista levisi sirpaleiden kanssa pitkin pyykkituvan lattiaa.

Tuo lasipurkin sirpaloituminen ja siitä koituva harmitus olikin koko Elsan Ekopajan suurin menestyspotku. Jos purkki ei olisi hajonnut, en olisi koskaan palannut lukemaan ohjetta tarkemmin ja löytänyt kohtaa jossa kielletään ehdottomasti marseillen saippuan käyttäminen pyykkipulverissa. Se on liian rasvaista ja saattaa lopulta vahingoittaa pyykkikonetta tukkimalla viemärit. Ohjeessa käskettiinkin hankkimaan siivoussaippuaa, mutta kerrottiin samalla että sitä ei ole tarjolla kaupoissa vaan se on tilattava netistä. Kiinnostuin sitä myöden saippuan valmistuksesta ja päätin tehdä siivoussaippuan itse. Siitä alkoikin aivan uusi mielenkiinnon aihe, joka ikäänkuin herätti minut eloon uudelleen. Onnistuin luomaan siivoussaippuan, ja sitä myötä myös pyykkipulverin, joka ei ole ärsyttänyt Annan ihoa eikä tukkinut viemäreitämme. Siivoussaippua on siis ensimmäinen saippuamme ja koko tarinan alku. Tahtotilamme onkin ollut luoda tuote joka saavuttaa kuluttajat helposti. Olemmekin nimenneet siivoussaippuamme Annan mukaan, ja Soap Anna siivoussaippua on pian myynnissä laajalti Suomen myymälöissä. Voit tutustua Soap Anna tuotteisiin täältä: http://www.soapanna.fi

Soap Anna siivoussaippua

Elsan Ekopaja on tuonut perheemme elämään rakkaudellista sisältöä ja uutta suuntaa. Työskentelemme  nyt yhteisen unelmamme eteen. Saippua ei tietenkään tuo Elsaa takaisin. Työskentely aivan uudella tavalla lapsiperheiden kanssa on kuitenkin parantanut jo nyt monta syvää haavaa joita en uskonut voivan edes parantua.

Elsan Ekopajan perhe kasvoi keväällä 2022. Pyysin apua universumilta ja luokseni lenteli kaksi enkeliä: Tiina ja Jenni. Nyt Elsan Ekopajan perhe on täydellinen ja kutsumme itseämme Pekan Enkeleiksi.

 Uskomme vahvasti että Elsa ohjailee suuntaamme ja kuiskailee ideoita korviimme melko tehokkaaseen tahtiin. Aika tulee näyttämään miten valtavan merkityksen Elsan elämä vielä saakaan. Kiitos että luit tämän kirjoituksen.

T. Mari, Elsan äiti

Elsan Ekopaja 1 vuotta!

22.12.2020.  Se oli yrityksen virallinen perustamispäivä. Onnea Tiipakka Oy ja Elsan Ekopaja! Edellinen syksy oli sujunut vilkkaasti tuotekehittelyn parissa. Alkusyksystä sain kipinän […]

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *